Kac – jak sobie z nim radzić?

Ból głowy, światłowstręt, mdłości, rozdrażnienie, pragnienie… To główne objawy kaca. Wśród jego przyczyn wymienia się m.in. odwodnienie, niedobory witaminy B12 oraz glutaminy, a także obecność aldehydu octowego – toksycznej substancji powstającej w wyniku rozkładu etanolu w organizmie człowieka.

Alkohol zaczyna wchłaniać się do krwiobiegu już przez błony śluzowe jamy ustnej. Najwięcej etanolu trafia jednak do krwi z żołądka i jelit. Następnie rozpoczyna się powolny proces jego metabolizowania. W wątrobie, pod wpływem enzymu zwanego dehydrogenazą alkoholową, etanol rozkłada się do aldehydu octowego – to właśnie ta substancja odpowiada za przykre objawy kaca. Ilość dehydrogenazy alkoholowej w organizmie zależy od płci (więcej mają jej mężczyźni) i rasy (mniej mają jej Azjaci i Indianie Ameryki Południowej).

Trzeba wiedzieć, że na kaca niemały wpływ mają też dodatki do alkoholu. Im trunek ma więcej wyższych alkoholi, acetonu i taniny, tym trudniejszy będzie poranek. Paradoksalnie dla organizmu łagodniejsze są alkohole rektyfikowane niż wina (zwłaszcza czerwone), brandy, whisky czy rum. Alkoholem, który w najmniejszym stopniu wywołuje przykre objawy, jest czysta wódka. 

Jak sobie radzić, gdy zaszaleliśmy i obudziliśmy się, słysząc „tupot białych mew”. Domowe sposoby na kaca to niewątpliwie dobry sen, odpowiednie nawodnienie organizmu (np. picie wody z cytryną i miodem, soku pomidorowego) czy krótki dotleniający spacer. Można też wspierać się preparatami bogatymi w witaminy i minerały.

Źródło:

https://www.pfm.pl/artykuly/chemia-karnawalu/1384

wróć do listy porad