Tran czy olej z wątroby rekina?

Oleje rybne cieszą się obecnie dużą popularnością. Istnieje jednak wiele istotnych różnic między tranem a olejem z wątroby rekina. Oto najważniejsze z nich.

Pochodzenie

W przypadku oleju z wątroby rekina jest ono oczywiste. Tran natomiast, w swoim ścisłym znaczeniu, jest olejem pozyskanym z wątroby ryb dorszowatych.

Skład i działanie

Tran zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA – kwas eikozapentaenowy i DHA – kwas dokozaheksaenowy).

Tran APTEO, oprócz ww. kwasów, zawiera także witaminy A i D, wpływające korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz witaminę E, wpływającą korzystnie na ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Olej z wątroby rekina zawiera przede wszystkim alkiloglicerole i skwalen. Składniki Oleju z wątroby rekina APTEO wpływają korzystnie m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (witamina A i D) oraz zachowanie dobrego widzenia – witamina A.

Podsumowując, tran i olej z wątroby rekina mogą wzbogacić dietę w kwasy tłuszczowe, alkiloglicerole lub skwalen. Ich stosowanie jest szczególnie polecane w sezonie jesienno-zimowym. Produkty zawierające tran czy też olej z wątroby rekina są bardzo często wzbogacane w witaminy A i D, które wpływają korzystnie na pracę układu odpornościowego.

 

Źródło:

http://www.czytelniamedyczna.pl/2410,nienasycone-kwasy-tuszczowe-ich-waciwoci-biologiczne-i-znaczenie-w-lecznictwie.html

wróć do listy porad